ŠPORT IN ŠPAS 2023 na Keblju 

V ponedeljek, 15. 5. 2023, se je na POŠ Kebelj odvijala tradicionalna slovenska prireditev ŠPORT IN ŠPAS – 19. DRUŽENJE IN GIBANJE VSEH GENERACIJ. Glavna tema prireditve jeZDRAVJE/GIBANJE/ZDRAVA PREHRANA/SOCIALNO ŽIVLJENJE.

Udeleženci so se zbrali med 8.00 in 8.30. Po uvodnih pozdravih ter nagovorih vodje podružnice in koordinatorke so si udeleženci ogledali ples in kratko dramsko igro v izvedbi učencev POŠ Kebelj, ki so z nastopom popestrili športni dogodek. Sledil je pohod do Litičevega križa, kjer smo se okrepčali z malico in se vrnili nazaj do šole. Ob povratku so se predstavili naša društva ter organizacije, in sicer:

•    PGD Kebelj (gasilska oprema, mokra vaja in štafetne igre),

•    Društvo upokojencev Kebelj (razstava izdelkov),

•    ZD Slov. Bistrica – Center za krepitev zdravja (priprava zdravega nahrbtnika, telovadba, meritve krvnega tlaka in sladkorja v krvi),

•    TD Lipa Kebelj (razstava),

•    Aktiv kmečkih žena Kebelj (razstava in pokušina sladkih dobrot).

Prav tako so se na travnatem igrišču odvijale zabavne družabne igre. Po prireditvi in po podelitvi nagrad so se v jedilnici vsi udeleženci prireditve okrepčali z brezplačnim in okusnim golažem.

Vseh udeležencev na športno-družabni prireditvi  je bilo okoli 90. Najmlajša udeleženka prireditve je bila Elena Ratej, najstarejši udeleženec Leopold Klančnik, najštevilčnejša družina pa je bila družina Ratej.

                                                                                                                                               Mateja Kovše Klančnik

Izlet Bralne značke

V sredo, 29. 3. 2023, smo se z zlatimi bralci matične šole in podružnične šole na Keblju odpravili na zaključni izlet Bralne značke v Ljubljano. Najprej smo si v prav posebnem kinu, Kinodvor, pogledali filmsko predstavo Bertov dnevnik, sledil je voden ogled Ljubljane, seveda pa nam je ostalo nekaj časa za samostojno raziskovanje Ljubljane.

Zahvaljujemo se Občini Oplotnica in Občini Slovenska Bistrica za krasen izlet in čestitamo bralcem, ki so vseh devet let šolanja potovali s knjigo.

Laura Hren bo zastopala bistriški okoliš osnovnih šol na nacionalnem parlamentu v Ljubljani

9. marca je potekal že 33. medobčinski otroški parlament na OŠ Anice Černejeve v Makolah. Izmed dvanajstih osnovnih šol sta svoje mnenje o duševnih stiskah otrok in mladostnikov spretno in suvereno zagovarjali predstavnici naše šole – Julija Leva iz 9. b in Laura Hren iz 8. a. Mladi parlamentarci so se družili najprej na osnovni šoli, kjer so delali v skupinah, izmenjevali svoja mnenja in nato svoje zaključke podali na občini v Makolah. Tam jih je nagovoril župan občine Makole ter ostali predstavniki občin. Med vsemi predstavniki je bila poleg učenke iz OŠ Tinje najbolj uspešna ravno naša učenka – Laura Hren. Prepričala je večino učencev in učenk, ki so jo izglasovali in bo tako zastopala bistriški okoliš osnovnih šol na nacionalnem parlamentu v Ljubljani, ki bo v mesecu maju.

Vsi ji iskreno čestitamo.

                                                                                               Mentorica: Nataša Črešnar

Vabilo

Mali šef Slovenije

V novi sezoni Mali šef Slovenije bomo ponovno kuhali z našimi mini mojstri. Letos bo oddaja še
bolj zanimiva, saj imamo predstavnika naše šole. V kuharskih izzivih se bosta pomerila učenca 5.
razreda Gašper Lesjak in Zala Višič.
Največji kuharski šov za najmanjše si lahko ogledate že to nedeljo 5. 3. 2023, ob 18.00 na POP
TV in navijate skupaj z nami.

Inženirsko-astronomsko predavanje

Na naši POŠ Kebelj nas je obiskal Klemen Pongračič, ki nam je predstavil nekaj o inženirstvu in astronomiji. Začel je z osnovami o vesolju, nato pa se je bolj poglobil v vesoljska plovila, ki jih izdeluje človeštvo. Povedal nam je tudi nekaj o prvih odpravah na luno in, da smo si lažje predstavljali, nam je pokazal video posnetke o tem, kako rakete vzletijo. Izvedeli smo, da so to ogromne sile, ki si jih mi ne znamo predstavljati. Med predstavitvijo smo mu udeleženci zastavljali vprašanja, na katera nam je z veseljem odgovoril. Izvedeli smo, da se na tem področju obrnejo ogromne vsote denarja, česar si mi ne znamo predstavljati in teh odprav je zelo malo zaradi denarja, ki se porabi za take projekte. Predstavil nam je tudi svojo življenjsko pot – kako se je vse začelo, kje se je šolal in da dela v znanem podjetju Skylab. Slišali smo tudi, kako je Slovenija razvita na področju inženirstva v povezavi z vesoljem – v vesolju ima dva satelita. Tukaj je prišel najzanimivejši del za vse, ki smo bili udeleženi. S sabo je prinesel maketo enega od satelitov v merilu 1:1. Da ne boste mislili, da je bila ta maketa ogromna! Velika je bila približno za dve čeveljski škatli, če bi ju postavili v najdaljšo možno obliko. Upam, da si znate predstavljati. Predstavil nam je, kako to deluje, kaj vse vsebuje ta satelit, kdaj so ga poslali v vesolje … V bistvu smo izvedeli veliko stvari, ki jih po navadi ne izvemo, saj je astronomija veda, ki je ne poučujejo na naši šoli. Za zaključek je predstavil tudi svoj delovni prostor in svojo ekipo v Skylabu. Na koncu nam je odgovoril na vprašanja, ki smo mu jih lahko zastavili, če še česa nismo razumeli. Ko smo zaključili, smo se mu zahvalili z velikim aplavzom. Tako se je končalo inženirsko-astronomsko predavanje na OŠ Kebelj v upanju, da se še kdaj ponovi.

Jošt Senič, 9. k

Dostopnost