Spletni časopis KLIK 2019/2020

Šol. leto 2019/2020

Spletni časopis je nastajal v šolskem letu 2019/2020 pri izbirnem predmetu šolsko novinarstvo (nekaj prispevkov je tudi iz šol. leta 2019/2019).

Prispevki: Neža Horvat, Lana Leva, Hana Videčnik, Neli Višnar, Taja Fridrih, Taja Ravnjak, Katarina Sevšek, Daša Videčnik, Zoja Zorko, Melani Mernik, Aljoša Lesjak, Lana Lunežnik, Florjan Pereza Žerjav, Jakob Slatinek, Ema Samastur, Gregor Skrbinšek, Zoja Stermecki, Domen Hren, Zala Pučnik.

PREBERETE ga lahko TUKAJ >>

Mentorica: Nataša Črešnar

Medgeneracijsko branje

V januarju je v šolski knjižnici potekalo medgeneracijsko branje. Medgeneracijsko branje je projekt, pri katerem se spodbuja branje literature, izmenjava mnenj o literaturi in seveda medgeneracijsko povezovanje, razumevanje ter obujanje spominov. Druženje je organizirala knjižničarka Vida Javornik. Glavna tema branja in pogovora pa je bila knjiga: Osnovna šola Pohorskega bataljona Oplotnica v ogledalu časa in spominov, kar pa je trenutno na šoli zelo aktualna in zanimiva tematika. Samo dogajanje in branje pa je zelo popestril tudi starejši občan Oplotnice, g. Vili Skarlovnik, ki nam je bil pripravljen zaupati svoje spomine iz šolskih klopi. Predstavil nam je tudi razvoj in nastanek oplotniške šole. V sklopu medgeneracijskega branja je nastal tudi časovni trak, ki je izobešen v avli šole.

Druženje je bilo zabavno, kreativno in poučno.

 

Razstava – popestrimo šolo

V januarju smo učenci fotografskega krožka pripravili fotografsko razstavo Šola nekoč in danes. Razstavili smo stare in nove fotografije v zvezi z našo šolo. Stare fotografije so prispevali udeleženci natečaja Šoja nekoč in danes, nove pa smo v objektiv ujeli učenci fotografskega krožka.

 

Razstava fotografij s Strašne “COCO” otroške zabave

V avli OŠ Pohorskega Bataljona Oplotnica so učenci, člani fotografskega krožka, v sklopu projekta Popestrimo šolo, postavili razstavo fotografij. Fotografije je posnel učenec Erik Mai Arnuš Nerat, in sicer v zadnjem tednu oktobra, v strašljivem dvorcu. Razstava je bila na voljo za ogled v mesecu decembru.

Božično-novoletni koncert letos v znamenju iskanja Božička

Tradicionalni božično-novoletni koncert z dobrodelnim bazarjem smo v začetku decembra pripravili učenci in učitelji oplotniške Osnovne šole Pohorskega bataljona. Letos je bila prireditev še posebej slavnostna, saj na šoli praznujemo 200. obletnico šole.

S kulturnim dogodkom smo obiskovalcem pričarali božični čas s tradicionalnimi božičnimi pesmimi, ki smo jih zapeli in zaigrali tisti, ki sodelujemo v šolskem pevskem zboru in ansambelski igri. Nekateri smo tudi zaplesali in odigrali kratko igro, v kateri smo iskali primernega kandidata za Božička, saj se je le-ta upokojil. Tega sicer nismo našli, smo pa prepričani, da ga do 24. decembra bomo.

Po končanem koncertu pa so se obiskovalci sprehodili med polno obloženimi mizami, kjer smo za dobrodelne prispevke menjevali izdelke, ki smo jih izdelali sami s pomočjo učiteljev. Zbran denar pa bomo namenili za obogatitvene dejavnosti v šoli.

Ob 200. obletnici učenci preuredili šolske prostore

200. obletnica je zagotovo dovolj velik razlog, da smo se učenci in učitelji lotili preureditve šolskih prostorov. Za šolsko avlo smo naročili nove klopi in mizice z namenom, da se bomo pred poukom in med odmori družili, se učili in sklepali nova prijateljstva. Na steno smo namestili križanko s pozitivnimi besedami. Uredili smo tudi bralni kotiček na hodniku, kamor so postavili kavč in police za knjige. Vse učilnice so dobile tudi nove napise na vratih, da se že ‘na daleč’ vidi za katero učilnico gre. Preuredili pa smo tudi same učilnice. Tako smo na primer v učilnico za slovenski jezik postavili sedežno garnituro, z namenom, da bodo učitelji ure slovenščine lahko izvajali na malo drugačen, zanimiv, način. Z različnimi motivacijskimi plakati pa smo popestrili izgled učilnic. Dan je minil hitro in tako učenci kot učitelji smo bili s končnim rezultatom več kot zadovoljni. Smo pa s temi dejavnostmi spodbujali kompetence podjetnosti v sklopu projekta POGUM, ki ga na šoli izvajamo že od lanskega šolskega leta.

Učenci zaplesali

Da je ples eden izmed načinov ohranjanja zdravega sloga življenja, so v začetku novembra dokazali učenci naše šole. Cel dan so namreč namenili plesu. Obiskali so jih trenerji iz Plesne šole Pingi. Cel dopoldan so se učili plesnih korakov, ki so jih nato v športni dvorani pokazali drugim in učiteljem šole. Dan je hitro minil, saj so učenci v plesnih delavnicah več kot uživali in dokazali, da je tudi ples lahko zabaven. Seveda pa smo dan plesa namenili tudi 200. obletnici šole, saj bodo učenci naučene plesne korake pokazali tudi na slavnostni prireditvi ob tem visokem jubileju.

Dostopnost