Zimska šola v naravi 2024

Čeprav je na Arehu že zgodnja pomlad, skušamo ujeti še zadnje centimetre snega na smučišču. Pridno vadimo in se pripravljamo na smučarsko tekmo. Trudimo se tudi pospravljati sobe, ob večerih pa poslušamo zanimiva predavanja. Po predavanjih pa…

s6

Slika 1 of 10

Zimska šola v naravi

Sporočamo, da so učenci petih razredov varno prispeli na Areh, v Ruško kočo v šolo v naravi. Pošiljajo lepe pozdravčke v uživanju ob zimskih radostih.

Obvestilo

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI

Spoštovani starši!

Ker je kar nekaj vprašanj v zvezi z zimsko šolo v naravi, Vam sporočamo, da po predhodnem telefonskem pogovoru z vodjo smučišča na Arehu zagotavljajo celotedensko smučanje, kar pomeni, da bodo otroci imeli smučanje na programu dopoldan in popoldan do 16. ure.

Vam pa sporočamo, da bo šola v naravi v naslednjem tednu potekala po programu.

Hvala na zaupanju.

Vodstvo šole

Dogajanje v januarju

Januar nas je razveselil z obilno pošiljko snega, ki smo jo dobro izkoristili. Učenci so očistili stopnice in s sanmi vseh oblik drveli po pohorskih strminah.

Devetošolka se je z učiteljicama in dvema vrstnicama iz Oplotnice udeležila svečanosti ob 81. obletnici padca Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici, kjer so položile venec.

V prvem razredu so po praznikih pripravili lutkovno predstavo Rdeča kapica. Vsi učenci so nastopali z velikim veseljem, v naslednjih dneh pa pripravili še čisto svoje različice zgodbe.

V okviru naravoslovnega krožka so se učenci podali na zasneženo šolsko dvorišče in preučevali sestavo snega.

Vsi učenci naše šole so se pridružili Tednu pisanja z roko. Tako kot smo edinstveni mi, ima vsak od nas tudi edinstveno pisavo. Obiskal nas je Tom, ki s svojim nahrbtnikom potuje po šolah. Njegov slogan je odgovor je pogovor. Ko ti je resnično hudo in nimaš nikogar, s katerim bi se lahko pogovoril, se obrni nanj.

Pogovarjali smo se o duševnem zdravju, ki je letošnja tema otroškega parlamenta. Obiskali so nas s Centra za krepitev zdravja Slov. Bistrica. Predstavili so nam tehnike sproščanja, osebno higieno in zmote o lepotnih idealih. V skupinah smo razmišljali o naši samopodobi. Za dobro duševno zdravje pa smo poskrbeli tudi z gibanjem na svežem zraku.

Ker nas je narava razveselila s snegom, so mlajši učenci v podaljšanem bivanju uživali na snegu, starejši učenci pa mesec zaključili s smučanjem in drsanjem.

V okviru projekta Sobivanje smo raziskovali živalske in rastlinske vrste v naši okolici.

Mali-odbojkasi

Slika 1 of 24

Čarobni december

Praznični december smo na POŠ Kebelj začeli s kulturno praznično prireditvijo, katere rdeča nit so bile vrednote, ki jih moramo v današnjem svetu še posebej krepiti. Prireditev so soustvarili skoraj vsi učenci naše šole, na kar smo zelo ponosni. Po prireditvi so se obiskovalci sprehodili med izdelki, ki so jih ustvarili učenci z učiteljicami, in prispevali prostovoljni prispevek za naš šolski sklad, za kar smo jim zelo hvaležni.V okviru projekta Ti meni danes, jaz tebi jutri so si učenci izmenjali igrače. Izkušnja jih je spomnila na to, da »stare« igrače s sabo nosijo spomine in dodano vrednost. V jedilnici naše šole smo si ogledali gledališko predstavo z naslovom Prav posebno darilo, ki jo je vsem otrokom v šoli, vrtcu in izven podarila Krajevna skupnost Kebelj. Vrtec pa je mlajše učence povabil še na ogled predstave z naslovom Zverjasec. Zadnji šolski dan smo se družili in zaplesali z otroki iz vrtca, nato pa še uživali na prireditvi, s katero smo obeležili prihajajoči dan samostojnosti in prihajajoče praznike.

26

Slika 1 of 27

Dogajanje November

Mesec november nam je po počitnicah »prinesel« nova znanja in nove izkušnje. V okviru tehniškega dne smo izvedli Slovenski tradicionalni zajtrk, ki smo ga začeli s telovadbo, čebelarsko himno in seveda z zajtrkom. Obiskal nas je tudi čebelar, ki nas je obogatil s svojim širokim znanjem o čebelah in medu; nato smo še ustvarjali – od peke kruha do izdelave družabnih iger.                                       

Pred devetošolci je prelomno leto. V Mariboru so obiskali karierni sejem in se seznanili s poklici, ki jih še niso poznali, ali pa se spoznali s poklici, o katerih so želeli izvedeti več. Prav tako so osmo- in devetošolce obiskali predstavniki s Srednje šole Slov. Bistrica, ki so jim predstavili utrip in programe na njihovi šoli.

V okviru projekta Sobivanje smo raziskovali vode v naši okolici in redno telovadili. Po nekaj letih smo znova obudili in izvedli Noč branja. Našim učencem so se na nepozabni noči pridružili še oplotniški osmo- in devetošolci. V sobi pobega, delavnicah in okrogli mizi smo raziskovali knjigo Modri otok, veliko smo se družili, brali in malo spali.

Naši učenci so sodelovali na Matemčku – tekmovanju iz znanja prostorskih predstavljivosti. Kar štirje učenci so se uvrstili na državno stopnjo tekmovanja, ki je potekala v Majšperku. Prav tako smo sodelovali na šolskem Cankarjevem tekmovanju.

Učenci nižjih razredov so obiskali otroški muzej Hermanov brlog, učenci višjih razredov pa Knjižnico Josipa Vošnjaka v Slov. Bistrici.

2

Slika 1 of 21

Noč branja

Iz petka na soboto (17. 11. – 18. 11. 2023) smo učenci OŠ Oplotnica in OŠ Kebelj, ki bomo tekmovali za Cankarjevo priznanje, prespali v šoli na Keblju. Najprej nas je pozdravila vodja podružnice gospa Mateja Kovše Klančnik, nato smo se s socialnimi igrami malo spoznali. Pričeli smo s spoznavanjem knjige Modri otok. Imeli smo virtualno sobo pobega, razvozlali smo kar nekaj gesel, da smo se »rešili«. Sledil je še pogovor o knjigi, avtorici, naša razmišljanja. In najboljše: druženje in spanje s prijatelji.


Učiteljici Tatjana, Nataša in knjižničarka Aleksandra

DEJAVNOSTI V OKTOBRU


V oktobru je bilo na naši šoli pisano obarvano. V Tednu otroka smo se pogovarjali in
raziskovali o zakajih in kakojih; mlajši učenci so si v kinu ogledali dokumentarni film z
naslovom Kiti, varuhi planeta, učenci višjih razredov pa film Milosti polno; obiskali
smo turistično in eko kmetijo v Planici nad Framom, obiskal nas je pa tudi čarodej
Andrej.
Močno smo držali pesti za naše učence, saj je v Makolah potekalo tekmovanje iz
logike – sedmošolec Matic Pokeržnik se je udeležil državnega tekmovanja,
osmošolka Ariana Klančnik pa regijskega tekmovanja. V Slov. Bistrici je potekala
atletska olimpijada – našo šolo sta zastopala Naja Juhart, ki je osvojila 7. mesto v
teku na 300 m, in Lovro Ramšak, ki je dosegel 6. mesto v teku na 300 m. Vsem
iskreno čestitamo.
Prvošolci so prejeli knjigo Marka Kravosa od Društva Bralna značka Slovenije z
naslovom Hiša selivka in tako slovesno pričeli z branjem za bralno značko. Prav tako
so se prvošolci prvič odpravili v računalniško učilnico in skupaj z drugošolci obiskali
Tehnopark v Celju.
Mlajši učenci so si v SNG Maribor ogledali opero z naslovom Knjiga o džungli. Učenci
višjih razredov so si v Slov. Konjicah ogledali Cero in čistilno napravo. Skupaj z
matično šolo smo s peko piškotov sodelovali v dobrodelni akciji Drobtinica.
Pri Podmladku TD so učenci uredili šolski vrt, pobrali in posušili meto ter posadili
radič. Učenci pa so aktivni tudi kot ekodetektivi, saj skrbijo za čisto okolico šole.
S kulturnim programom smo obeležili dan reformacije in dan spomina na mrtve.
Vsem učencem in učenkam želimo nepozabne počitniške dni.

urejanje-razreda

Slika 1 of 41

SEPTEMBER na POŠ Kebelj

Za nami je že prvi mesec. Večina nas je ponovno, nekateri pa so prvič prestopili prag naše šole. Nekaj aktivnosti je že za nami in učenci že »rišejo« nove spomine.Sedmošolci so se v začetku septembra odpravili v šolo v naravi v Mursko Soboto, kjer so s sovrstniki iz Oplotnice preživeli nepozaben teden. 18. 9. 2023 smo imeli vsi športni dan in s pohodi smo obeležili Evropski teden športa. 26. 9. 2023 so se hitri tekači z naše šole udeležili medobčinskega tekmovanja v krosu v Poljčanah. Vsi so dosegli dobre rezultate, šestošolec Lovro Ramšak pa je osvojil odlično 3. mesto. 28. 9. 2023 je na šoli potekalo tekmovanje iz Logike, ki ga je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Sodelovalo je 11 učencev. Vsi držimo pesti za dobre rezultate. V okviru evropskega tedna trajnostnega razvoja so naši učenci pri likovni umetnosti sodelovali v projektu  trajnostno. lokalno. globalno. II, kjer so spoznali cilje trajnostnega razvoja, njihov pomen in se lotili akcije ozaveščanaja ter razvijali likovno kreativnost. Ob ponedeljkih po pouku naši učenci pridno odhajajo v knjižnico Kebelj (Josipa Vošnjaka Slov. Bistrica). Z velikim veseljem uporabljamo novo učilnico v naravi. Skupaj z našimi učenci gasilci smo se zelo razveselili dveh odličij, ki so ju prigarali na državnem nivoju.

Spletni seminar za starše o vplivu interneta na pomanjkanje spanca pri mladostnikih

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si bomo v torek, 3. oktobra 2023, ob 18. uri pripravili spletni seminar za starše z naslovom ‘Ali vaš najstnik premalo spi zaradi interneta?’.

Raziskave kažejo, da štiri petine slovenskih najstnikov spi premalo. V Safe.si raziskavi o vplivu interneta na duševno zdravje mladostnikov pa je več kot polovica najstnikov v osnovni in srednji šoli poročala, da jim zaradi uporabe telefona, aplikacij in družbenih omrežij primanjkuje spanca.

Več si lahko preberete TUKAJ >>

Dostopnost