Medgeneracijsko branje

Foto: Sara Strnad

V petek, 12. 1. 2018, smo se v naši šolski knjižnici zbrali bralci različnih generacij in sicer: 13 učencev in 7 odraslih. Pogovarjali smo se o knjigi Album 14/15/16. V prijetnem literarnem ozračju smo izmenjali svoje različne poglede in mnenja o teh kratkih zgodbah štirinajstih slovenskih avtorjev. Dogovorili smo se, da se zopet dobimo v naši knjižnici 16. 2. 2018 in do takrat preberemo še katero knjigo teh avtorjev.

Druženje smo zaključili ob dobrotah iz naše šolske kuhinje (galerija).

Mentorica branja: Vida Javornik

Božično-novoletni koncert

Včasih je za srečo dovolj le trenutek. Trenutek, da si vzamemo čas in ga posvetimo drugemu. Sedaj, ko smo v prazničnem času, so ti trenutki še posebej pomembni.

Božično-novoletni prazniki so prazniki, novega upanja, sreče, lepih voščil, obdarovanj. Predvsem pa je to čas za družino.

Na naši šoli je v četrtek, 14. 12. 2017, potekal božično-novoletni koncert. S programom koncerta smo želeli tako obiskovalce, kot otroke spomniti na prave praznične vrednote. Želeli smo jih opomniti, da ni vsa sreča v materialnem obdarovanju, kajti prazniki lahko za nekatere predstavljajo tudi čas samote in žalosti. V tem času so razlike med nami še posebej opazne in prizadenejo socialno šibkejše.

Z našo prireditvijo (dramsko igro prepleteno s glasbo) smo stiske poskušali vsaj malo omiliti in z božičnimi pesmimi pričarati pravo praznično vzdušje. Življenje ni vedno pravljica, vendar nam vedno mora ostati upanje. Upanje na srečen in dober konec.

Po prireditvi je potekal božično-novoletni bazar, ki je obiskovalcem ponujal izdelke, ki so jih pripravili razredniki z učenci. Zbrana sredstva bazarja bodo namenjena za popestritev dejavnosti na šoli (galerija).

Hvala vsem obiskovalcem

Želimo vam mirne praznike ter vse dobro v novem letu

Prvošolčki sedaj »čisto pravi šolarji«

Prvi decembrski dan je bil za učence prvih razredov naše šole prav poseben dan – sprejeti so bili v šolsko skupnost učencev.

Zanje so učenci višjih razredov pripravili kratek program. Slovesen dogodek sta odprli učenki Nuša Pliberšek in Tjaša Brglez s petjem in spremljavo na klavir, trije drugošolci so v pesmi povedali, kako se abecedo učijo žabe in kakšna so nova pravila v šoli, učenci dramskega krožka, pod vodstvom Duške Lovec, pa so pripravili čudovito dramatizacijo, v kateri sta prvošolce nagovorila znana junaka prvih razredov – Lili in Bine. Sledilo je preverjanje znanja s strani predsednika šolske skupnosti, Domna Hrena, in nato zaobljuba, ki so se jo pod budnim očesom učiteljic Maje Dečar in Nevenke Belina, dali ravnatelju.

Ker so se učenci res dobro odrezali, so dobili priznanja za sprejem v šolsko skupnost in uporabno darilce.

Na koncu so jih »veliki učenci« popeljali v jedilnico, kjer jih je čakalo še sladko presenečenje (galerija).

Nataša Črešnar

Vabilo

Poklicna tržnica

V torek, 21. 11. 2017, smo za učence 8. in 9. razreda šole Oplotnica in podružnice Kebelj pripravili Poklicno tržnico. Predstavile so se naslednje srednje šole:

  • Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor,
  • Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor,
  • Srednja elektro-računalniška šola Maribor,
  • Biotehnična šola Maribor,
  • Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, Srednja poklicna in strokovna šola Zreče,
  • Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, Gimnazija, Slov. Konjice,
  • Srednja šola Slovenska Bistrica,
  • Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor,
  • Izobraževalni center Piramida Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo.
  • Srednja ekonomska šola Maribor.

Učenci in starši so dobili veliko koristnih informacij, ki jim bodo pomagale pri lažji odločitvi za vpis v srednjo šolo (galerija).

Tradicionalni slovenski zajtrk 2017

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS in ga obeležujemo tretji petek v mesecu novembru (letos 17. novembra). S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk želimo izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke o pomenu zajtrka, prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki.

Tudi na naši šoli je potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Zajtrkovali smo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. V sklopu projekta pa smo izvajali tudi določene vsebinske aktivnosti po razredih.

Prvo triado je po zajtrku obiskal čebelar in jim predstavil delo čebelarjev, njihovo opremo, kaj se dogaja s čebelami in kako nabirajo med. Naučili so se tudi pesem Lojzeta Slaka: Čebelar.

Četrti razredi so obiskali kmetijo Rabič, kjer so se seznanili s proizvodnjo mleka in pomenu kmetijstva.

Peti razredi so slikali panjske končnice in izdelovali sveče iz čebeljega voska.

Zdrave napitke so pripravljali šesti razredi in prav tako raziskovali, debatirali in se ozaveščali o zdravih prehranskih navadah.

Višji razredi so se pogovarjali o pomenu zajtrka na zdravje in o hitri prehrani. Deveti so obiskali Srednjo poklicno in strokovno šolo Zreče, kjer so imeli delavnice o prehrani in tehnične delavnice.

Sočasno je potekal tudi projekt Kuhna pa to, kjer so otroci otrokom kuhali in stregli zdravo tradicionalno kosilo.

Ves dan je bil torej namenjen hrani, predvsem odnosu do hrane, pridelave in vplivu na zdravje otrok, mladostnikov in ostale populacije (galerija).

Kuhna pa to

»Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo«

V petek, 17. 11. 2017, je naša šola sodelovala v projektu »Kuhna pa to«, pod vodstvom mentorice Danuške Hauptman. Gre za projekt, ki je namenjen obujanju tradicionalnih slovenskih jedi in spodbujanju zdravega prehranjevanja.

Učenci (Žan Gaberc, Brina Mlakar, Žan Kostanjšek, Žan Jevšinek, Žan Pučnik, Žiga Erjavec, Blažka Skarlovnik, Marjetka Višič, Adrijan Stegne, Sebastijan Fliser) so s pomočjo kuharic skuhali in postregli odlično kosilo – Pohorski lonec in Prosene mafine.

Pri tem so morali upoštevati tudi navodila projekta: poiskati so morali tradicionalno jed kraja ali območja, v katerem se šola nahaja in upoštevati, da so  pripravljene jedi vsebovala živila, ki so v obdobju priprave sezonska.

Čestitke za dobro skuhano in postreženo kosilo (galerija).

Plavalni tečaj

Od ponedeljka, 06.11.2017, do petka, 10.11.2017, so tretješolci imeli plavalni tečaj v Termah Zreče. Pridružili so se jim vrstniki s podružničnih šol. Posamezniki so se naučili plavati. Plavalci pa so spoznali ali utrdili  različne tehnike plavanja ter skok na glavo.

Poklicna tržnica

Vabimo starše in učence 8. in 9. razreda na POKLICNO TRŽNICO, ki bo v torek, 21. 11. 2017, ob 16. 00 uri, v prostorih šole. Za več informacij kliknite tukaj.

 

Reševalca na obisku

Naši prošnji, da bi na šoli izvedli naravoslovni dan, v okviru katerega bi spoznali nujno medicinsko pomoč, osnove temeljnih postopkov oživljanja, poklic reševalca in reševalno vozilo, sta se 4. 10. 2017 prostovoljno odzvala srčna reševalca Bojan Lešnik in Branko Sirk iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor.

Učenci z nižje stopnje so si najprej ogledali reševalno vozilo, s katerim sta se reševalca tudi pripeljala. Po ogledu so si učenci prvega in drugega razreda  ogledali še poučni posnetek z naslovom Zajček Bine: Reševalci. Za zaključek pa so s skupnimi močmi izdelali lepljenki reševalnih vozil. Učenci tretjega in četrtega razreda so si ogledali poučen film o reševalcih in reševalnem vozilu. Ob koncu pa so izdelali miselne vzorce o reševalnem vozilu in o pomembnosti številke 112. Učenci z višje stopnje smo prisluhnili predavanju o oživljanju; po predavanju smo temeljni postopek oživljanja in položaj nezavestnega še praktično demonstrirali na lutki. Iskrena hvala reševalcema, ki sta nam približala svoj poklic in nas opremila z nujno potrebnim znanjem za življenje – kako ravnati, ko nekdo nujno potrebuje pomoč in ko so pomembne minute (galerija).

Stran 1 od 2012345...1020...Zadnja »