Plavalni tečaj

Od ponedeljka, 06.11.2017, do petka, 10.11.2017, so tretješolci imeli plavalni tečaj v Termah Zreče. Pridružili so se jim vrstniki s podružničnih šol. Posamezniki so se naučili plavati. Plavalci pa so spoznali ali utrdili  različne tehnike plavanja ter skok na glavo.

Poklicna tržnica

Vabimo starše in učence 8. in 9. razreda na POKLICNO TRŽNICO, ki bo v torek, 21. 11. 2017, ob 16. 00 uri, v prostorih šole. Za več informacij kliknite tukaj.

 

Reševalca na obisku

Naši prošnji, da bi na šoli izvedli naravoslovni dan, v okviru katerega bi spoznali nujno medicinsko pomoč, osnove temeljnih postopkov oživljanja, poklic reševalca in reševalno vozilo, sta se 4. 10. 2017 prostovoljno odzvala srčna reševalca Bojan Lešnik in Branko Sirk iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor.

Učenci z nižje stopnje so si najprej ogledali reševalno vozilo, s katerim sta se reševalca tudi pripeljala. Po ogledu so si učenci prvega in drugega razreda  ogledali še poučni posnetek z naslovom Zajček Bine: Reševalci. Za zaključek pa so s skupnimi močmi izdelali lepljenki reševalnih vozil. Učenci tretjega in četrtega razreda so si ogledali poučen film o reševalcih in reševalnem vozilu. Ob koncu pa so izdelali miselne vzorce o reševalnem vozilu in o pomembnosti številke 112. Učenci z višje stopnje smo prisluhnili predavanju o oživljanju; po predavanju smo temeljni postopek oživljanja in položaj nezavestnega še praktično demonstrirali na lutki. Iskrena hvala reševalcema, ki sta nam približala svoj poklic in nas opremila z nujno potrebnim znanjem za življenje – kako ravnati, ko nekdo nujno potrebuje pomoč in ko so pomembne minute (galerija).

Obiskal nas je Juan Kruz Igerabide

V torek, 24. 10. 2017, sta nas obiskala španski pisatelj Juan Kruz Igerabide in prevajalka Barbara Pregelj. Dogodek je bil kot zaključek ŠPANSKE BRALNE ZNAČKE, ki jo je predhodno izvajala naša nekdanja učenka, Katja Kranjc. S  svojo toplino, prijaznostjo in igrivostjo so naše učence navduševali nad branjem španskih knjig (galerija).

V.J.

Viri: slike Novice.si – avtorica Katja Krajnc

Hiša eksperimentov

Osnovna šola Pohorskega bataljona Oplotnica se je v ponedeljek,  23. 10. 2017, spremenila v Hišo eksperimentov, center znanosti. V učilnicah so se postavili majhni eksperimenti (poskusi), kjer so se lahko radovedneži učili na lastnih izkušnjah in preizkušali eksperimente. Sočasno pa sta v telovadnici potekali dve znanstveni dogodivščini, za mlajše otroke o zvoku in za starejše o plinih.

V popoldanskih urah je bila Hiša eksperimentov odprta tudi za zunanje obiskovalce. Utrinki eksperimentiranja so v galeriji in na spletni strani Hiše eksperimentov.

Simbioza giba 2017

Simbioza Giba 2017 je vseslovenski  prostovoljski projekt, ki skrbi za širjenje telesne dejavnosti in gibanja med vsemi generacijami.  V tem projektu sodelujejo vrtci, osnovne in srednje šole, različna društva in klubi ter drugi ponudniki lokacij. Simbioza Giba letos poteka pod sloganom »Vse življenje se gibamo!«.

Gibanje je pomembno in potrebno se je gibati vse življenje. Prav to so otroci (prvega, drugega in tretjega razreda) spomnili svoje babice in dedke. Stare starše so  v sredo, 19. 10. 2017, povabili, da se jim pridružijo na pohodu. Njihov odziv je bil odličen, saj se nam je pridružilo kar 55 babic in dedkov.

Pohod je potekal na tri različne lokacije. Prvi razredi so odšli do Gorice, drugi do Brezja in tretji vse do Keblja. Spremljajo nas je  sončno vreme, odlična družba, dobra volja in seveda gibanje (galerija).

Obvestilo

V času od 4. oktobra 2017 do 5. oktobra 2017 je na šoli potekala zbiralna akcija starega papirja. Natehtali smo 10.160 kg zbranega papirja. Z rezultatom zbiralne akcije smo zadovoljni.

Še najbolj pa 7.a razred, ki je osvojil 1. mesto, saj je zbral kar 1077 kg papirja. Sledi mu 5.b razred s  1063 kg papirja. Na tretje mesto pa se je uvrstil 4. b razred z zbranimi 707,5 kg kg starega papirja.

Zahvaljujemo se vsem učencem prostovoljcem, ki so pomagali pri tehtanju papirja, staršem, učiteljem in hišniku.

Ekokoordinatorki učiteljici Ana in Maja

Iskanje ostankov izumrlih živali

Prvi vikend v oktobru smo organizirali tridnevni naravoslovni tabor Fosili in kamnine. 18 učencev se  je namestilo na pobočju Karavank, sredi gozdov, ob manjšem umetnem jezeru, v  CŠOD Trilobit . Prvi dan so si ogledali okolico, spoznali značilnosti kraja in njegove geomorfološke značilnosti. Naslednji dan so se sprehodili do nahajališča fosilov ter nabirali vzorce kamnin. Na obali nekdanjega Panonskega morja so iskali ostanke izumrlih živali in rastlin. Nabrane vzorce so uredili in jih določali. Spoznali so trilobit, izumrlega členonožca ter si izdelali odlitek fosila. Prosti čas so si učenci popestrili z veslanjem, športnim plezanjem ter igrami z žogo. Zadnji dan so posvetili geološki zgodovini Alp. Ob koncu so še sodelovali na orientacijskem pohodu – Iskanju skritega zaklada. S svojim znanjem je naša ekipa osvojila prvo mesto. Čestitamo (galerija).

Semenske bombe, jurta in zemljanka

V sredo, 11. oktobra, so šestošolci v okviru naravoslovnega dneva obiskali učni poligon za samooskrbo v Dolah, v naselju Modraže. Aktivni ogled z dvema delavnicama je vodila profesorica Ana Vovk Korže. Najprej  so se ustavili na permakulturnem vrtu, kjer so si ogledali gomilaste in visoke grede  ter grede za 365 dni. Raziskovali so fizikalne in kemijske lastnosti zemlje ter izdelali semenske bombe. Spoznali so zemljanko kot prostor za shranjevanje semen in naravnih izdelkov. Nato so se sprehodili do zeliščnih gred in se odpočili v jurti. Poučni sprehod se je končal ob mlaki, kjer so lovili vodne živali, jih prepoznavali in razvrščali.

Tako so spoznali tradicionalen način izrabe tal, gojenja rastlin ter bivanja (galerija).

Drobtinica 2017

V soboto, 14. 10. 2017, je KORK Oplotnica, ob pomoči RKS Slovenska Bistrica in prostovoljcev OŠ Pohorskega bataljona ter podmladka – MČRK, ponovno organiziral Drobtinico, mednarodno solidarnostno akcijo ob svetovnem dnevu hrane. Na stojnicah pred Mercatorjem in Tušem so zamenjali podarjene pekovske izdelke, med in sadje za finančne humanitarne prispevke. Zbrana sredstva, 816,15 EUR, bodo namenjena za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin.

Drobtinico so omogočili: Mercator, Marija Kamenik, Društvo kmečkih žena, Čebelarji Oplotnica, Jožica Koprivnik, Borut Mlakar, Pekarna Strnad, Pekarna Težak, Emilija Leskovar, Jože Brglez in Boris Pem.

Vsem sodelujočim in donatorjem iskrena hvala (galerija).

Stran 1 od 1912345...10...Zadnja »