Otroška varnostna olimpijada

Skupina 10 četrtošolcev se je 15.5.2018 udeležila 4. predtekmovanja 13. Otroške varnostne olimpijade, ki je letos potekala na OŠ Dušana Flisa Hoče. Sodelovalo je 23 ekip iz območja PP Slovenska  Bistrica in PP Rače. Z Matejo iz ŠD M-fit in policistko Piko so se najprej  ogreli, nato pa na  4 tekmovalnih poljih osvajali in dokazovali svoje znanje s področja varnosti in samozaščitnega ravnanja. V igri »Človek ne jezi« so se učenci pomerili kako se znajti v nevarnih situacijah, v drugi igri tekmujejo kdo hitreje sestavi logotip ene od interventnih služb, v tretji igri, kjer zraven znanja o varnosti dokazujejo tudi spretnostno vožnjo s kolesi, je vzdušje postalo zelo napeto. O zmagovalcu je odločila zadnja, četrta igra, kjer so učenci postali »gasilci«. Ob napetem vzdušju so se med odmorom predstavile različne interventne službe. Svoj sloves je žal opravičila tudi “uscana Zofka”, vendar nas kislo vreme ni ustavilo. Dobra volja je naredila ta dan nepozaben. Na koncu je sledila še podelitev priznanj in zahvala vsem sodelujočim (galerija).

Slovenski šolski muzej

Četrtošolci so dan dejavnosti  preživeli zelo pestro. V sredo, 9. 5. 2018, so se razredničarke skupaj s 4. a in 4. b odpravile v Ljubljano.  Najprej so jim na kratko razkazale Ljubljano (Tromostovje, Prešernov trg, Kongresni trg, Mestno hišo), nato pa so se še odpravili do Ljubljanskega gradu, kjer so lahko uživali v lepem razgledu na Ljubljano.

Sledil je obisk Slovenskega šolskega muzeja, kjer so se sprehodili skozi zgodovino šolstva, nato pa je sledila učna ura lepega vedenja iz leta 1905. Učenci so se pred pričetkom ure pripravili, saj je pouk v tistih časih potekal popolnoma drugače. Primerno so se oblekli – punce v obleke in fantje v brezrokavnike. Naučiti so se morali tudi, kako bodo odgovarjali in pozdravili gospodično učiteljico. V razredu se je čutil strah, spoštovanje, napetost, predvsem pa je prevladovala tišina in red.

Dan je bil zanimiv in poučen, učenci pa so prav tako pridobili kakšno izkušnjo več (galerija).

Eko dan

Na letošnji  Eko dan, ki je potekal v petek, 20. 4. 2018, smo spoznavali,  kako pomembno je skrbeti za naše okolje.  Učenci  višjih razredov so pobirali smeti v šolski okolici, urejali cvetlične grede pred šolo, sadili drevesa in postavljali nove klopi pred šolo. Prav tako so na novo pobarvali šolska igrala ter na šolskem vrtu pobrali zelenjavo, prekopali grede in posadili jagode.

Na ta dan pa je bilo vzdušje še posebej napeto, saj je na šoli potekalo tudi snemanje prispevka za oddajo Dobro jutro ( TVS1). Snemalci so posneli otroke, ki so okopavali Eko vrt. Posneli pa so tudi izjavo ravnatelja in učiteljice Sanje Žgavc, ki je bila zaslužna za snemanje prispevka (prispevek).

Ob zaključku dela smo bili utrujeni  in ponosni (galerija).

Zavihajmo rokave – Za lepšo šolo

V preteklem šolskem letu je Merkur objavil razpis Zavihajmo rokave – Za lepšo šolo. Naša šola je bila ena izmed desetih šol, ki jim je Merkur podaril material v vrednosti 200€ za ureditev šolske okolice. Zastavili smo si cilj, da iz odpadnih palet naredimo klopi ter gredice za naš vrt. Učenci so pomagali pri izdelavi klopi ter jih pobrusili in pobarvali. Gredice iz palet pa so napolnili z zemljo in zasadili z jagodami ter zelenjavo in seveda za njih celo leto prisno skrbeli. Pri delu so bili tako uspešni, da so v Merkurju želeli naš projekt predstaviti celi Sloveniji. Na letošnjem eko dnevu se nam je pridružila snemalna ekipa iz RTV Slovenija in posnela reportažo, ki si jo lahko ogledate tukaj. Prispevek je bil objavljen v sredo, 9. maja 2018, v oddaji Dobro jutro.
Sanja Žgavc

Delovna sobota

V soboto, 12. 5. 2018, nadomeščamo ponedeljek, 30. 4. 2018. Šolska prehrana in prevoz bosta organizirana. Šolski avtobus bo v soboto zjutraj odpeljal po enakem vrstnem redu, kot vsak delovni dan, le eno uro kasneje. Odhod domov bo ob 12.00.

Prva pomoč

Člani rdečega križa so prikazali našim najmlajšim učencem, kako oživljamo ponesrečence. Z veseljem in radovednostjo so prisluhnili in tudi praktično preizkusili. Zelo uspešni so bili pri tem delu. Pridobitev takega znanja je lahko več kot koristno, zato nikoli ni prehitro in prezgodaj, da že naše najmlajše učence podučimo in seznanimo s tehnikami prve pomoči (galerija).

Pepelkin čevelj

»Hmmm … vse stare pravljice so dolgočasne in zlajnane«, pravi Blaž in se odloči, da jih bo spremenil. Ampak, le kako je mogoče spremeniti Pepelko, in kaj vse se lahko zgodi Sneguljčici in njenih palčkom? Potem so tukaj še muce z muco Copatarico ter Janko in Metka. Navsezadnje pa še policaj, ki poskuša ustvariti red.

Vso to ‘zmešnjavo’ pravljic je napisala Olga Paušič v dramski igri z naslovom Pepelkin čevelj. Učenci dramske skupine Osnove šole Pohorskega bataljona Oplotnica, pa so jo pod vodstvom mentorice Duške Lovec, uprizorili in predstavili na odru.

Prvo predstavo so učenci odigrali v četrtek, 29. 3. 2018 od 9.30 za učence prve in druge triade.  Drugo pa ob 17.00 za starše, krajane in vse obiskovalce, ki so napolnili kulturni dom v Oplotnici.

S predstavljeno igro so učenci prav tako sodelovali na reviji otroških gledaliških skupin, ki je bila 21. 3. 2018, v Slovenski Bistrici (galerija).

Naši zlati učenci

Naši učenci so v torek, 20. marca 2018, sodelovali na regijskem tekmovanju Festivala Turizmu pomaga lastna glava. Učenci so se predstavili s svojo projektno nalogo z naslovom Po poteh Lahove Mime. V ta namen so postavili svojo stojnico ter promovirali svoj turistični produkt v Mercator centru v Mariboru. Za promocijo dogodka so posneli tudi videospot, ki si ga lahko ogledate tukaj. Mimoidočim in članom strokovne komisije so projektno nalogo tako dobro predstavili, da so osvojili zlato priznanje. Mentorici Nina Razboršek in Sanja Žgavc jim za uspeh iskreno čestitava!

Stran 1 od 2212345...1020...Zadnja »